#it
emu
hit
psy
syn

Przepis na domową pizzę

12 posts / 0 nowych
Ostatni wpis
#1 pt., 03/05/2013 - 21:05
makserwus

Przepis na domową pizzę

Zawsze kręciło mnie robienie pizzy w domu, po swojemu, ze swoimi składnikami i przyprawami.
Macie jakieś dobre i sprawdzone przepisy? Mój jest zły, bo pizza zawsze wychodzi mi dosyć twarda...

ndz., 05/05/2013 - 13:52
Emesso

Re: Przepis na domową pizzę

Ostatnio korzystałem z tego przepisu: http://kulinarneprzeboje.blogspot.com/2013/02/domowa-pizza-ciasto-na-piz... i wyszła mi bardzo smaczna pizza na fajnym cieście, gorąco polecam.

ndz., 05/05/2013 - 13:56
Waldoria

Re: Przepis na domową pizzę

Jeżeli wychodzi Ci twarde ciasto to polecam przepis na puszystą pizzę http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/pizza/puszysta_pizza/przepis..... Gorąco polecam Smile

pon., 06/05/2013 - 11:55
shacky7

Re: Przepis na domową pizzę

pizza to najprostsze danie Smile Na jedną pizzę wielkości blaszki od piekarnika:
30g czyli około 1/3 kostki drożdży rozpuszczasz w szklance mleka o temperaturze pokojowej lub leciutko ciepłe... opcjonalnie dodajesz pół łyżeczki cukru (szybciej drożdże zareagują).
Wsypujesz szczyptę soli, około 2 szklanki mąki (najlepiej 650, a nie tortowa) i wyrabiasz ciasto rękami - musi być sprężyste, a nie twarde, ani lejące Smile zostawiasz na 1h... dodajesz z 1/4 szklanki oleju (lub oliwy z oliwek) i dalej chwile wyrabiasz... stolnicę posypujesz lekko mąką i rozwałkowujesz ciasto (lub rozciągasz rękami), tak aby się nie przykleiło do stołu Blum 3
potem przekładasz na blaszkę od piekarnika, bez smarowania jej czymkolwiek!

Sos pomidorowy to koncentrat (np. pół słoiczka) + oregano + sól + oliwa + ewentualnie inne przyprawy... wstrząśnięte, wylane i rozprowadzone na wcześniej przygotowane ciasto. Potem ser i dodatki (ser raczej pod dodatki lub ew. trochę pod, trochę na).

Powodzenia Smile

śr., 08/05/2013 - 17:02
zielonooka
Obrazek użytkownika zielonooka

Re: Przepis na domową pizzę

Mój przepis na ciasto do pizzy na jedną brytfankę:
- pól paczuszki drożdży
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki oleju
- pół szklanki wody
- szczypta soli
- pół łyżeczki cukru
Drożdże kruszymy do szklanki, zalewamy je gorącą wodą (ale nie gotującą się) i mieszamy. Resztę produktów mieszamy ze sobą i wlewamy do tego rozpuszczone drożdże. Ugniatamy rękami do momentu otrzymania jednolitej masy. Ciasto ma dać się rozwałkować, ale nie może być też lejące. Gdyby ciasto było za twarde możemy dodać odrobinę wody i z powrotem zagnieść je. Na górę pizzy dajemy według uznania. U mnie najczęściej jest to: cebulka, pieczarki, kiełbasa i szynka, ser, oregano. Piec około 40min w standardowej temperaturze.

śr., 08/05/2013 - 22:33
Iksik
Obrazek użytkownika Iksik

Re: Przepis na domową pizzę

Zielonooka - 40 minut to nie za dużo? Ja robię analogicznie do shacky7 i piekę 8 minut w 220C... Jak na chwilę zapomnę i wyjmę 5 minut za późno (czyli w około 13 minucie) to już jest lekka spalenizna Blum 3

pt., 10/05/2013 - 07:53
Weronika Werka

Re: Przepis na domową pizzę

Kiedyś znalazłam przepis na pizzę w internecie i sobie skopiowałam. Teraz nie mam linka, więc wstawię cały:

Składniki ciasta do pizzy

półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki letniej przegotowanej wody
dwie łyżki oleju roślinnego
3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć drożdży świeżych – o proporcjach dyskutuję z czytelnikami w komentarzach Wink
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Do dzieła:

Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.
Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.
Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut .
Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.
Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na desce na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobniną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)
Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (pokrojony drobno kabanos, plastry świeżego pomidora, cebula pocięta w piórka).
Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.
Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!

Polecam- fajnie wychodzi! Smile

pt., 10/05/2013 - 12:21
mariola
Obrazek użytkownika mariola

Re: Przepis na domową pizzę

Mi wychodzi pizza na cienkim kruchym cieście. Osobiście uwielbiam jej przeciwieństwo czyli grubą i miękką!!! Całe szczęście, że mój mąż taką potrafi zrobić. Mi osobiście się wydaje, że to kwestia wsypania ilości mąki i dobrego jej wymieszania w ten sposób, żeby nie dodawać zbyt dużo oleju do jej rozrobienia tylko olej wlać praktycznie na samym końcu Smile

czw., 30/05/2013 - 16:51
Katarzyna Hajda...

Re: Przepis na domową pizzę

Ja spód do pizzy zawsze robię wg tego przepisu jedynie dodatki się zmieniają Smile Proporcje na dużą blachę .

Składniki

40 dkg mąki
3 łyżki oleju
2 dkg drożdży
3/4 szkl. letniej wody
1 łyżeczka soli
wierzch:
mała puszka koncentratu pomidorowego
70 dkg pieczarek
50 dkg kiełbasy np. podwawelskiej
2 cebule
ok 30-50 dkg żółtego sera
tymianek

Przygotowanie

ciasto: drożdże rozkruszyć i wymieszać z mąką. Dodać letnią wodę, olej i sól. Wyrobić elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie rozwałkować ciasto.

farsz: cebulę obrać i pokroić w piórka, przełożyć na sitko, posypać delikatnie solą, wymieszać i zostawić. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki smażyć na rozgrzanej patelni, kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do pieczarek, wymieszać i chwilę razem smażyć, doprawić do smaku solą.

Ciasto na pizzę posmarować koncentratem pomidorowym, nałożyć farsz, posypać cebula, startym żółtym serem i tymiankiem. Piec w 180 stopniach ok 20-30 minut.

czw., 30/05/2013 - 16:57
Katarzyna Hajda...

Re: Przepis na domową pizzę

Spróbujcie jeszcze takiej pizzy jest naprawdę ciekawa,ale może nie każdemu przypaść do gustu.ale jeśli ktoś lubi połączenie oscypka z żurawinom to polecam.Oto przepis na pizze góralską:

15g drożdży
250g mąki pszennej
150ml letniej wody
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Na sos:
pół puszki krojonych pomidorów
łyżeczka cukru
zioła prowansalskie
Na nadzienie:
kilka plastrów oscypka
pół cebuli
kiełbaska chorizo (bekon lub cienka kiełbasa)
konfitura żurawinowa

Przygotowanie

Ciasto: drożdże z cukrem rozpuszczamy w wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, zaczyn oraz oliwę i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrąg wielkości formy, przekładamy na formę do pieczenia pizzy i odstawiamy jeszcze na 30 minut do podrośnięcia.

Sos: pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut do zgęstnienia.

Nadzienie: cebulę dzielimy w piórka, lekko podsmażamy na łyżce oliwy, kiełbasę kroimy w plasterki.

Sosem smarujemy wyrośnięte ciasto, wykładamy cebulę, kiełbasę, oscypek. Na każdym plasterku oscypka układamy pół łyżeczki konfitury.
Pizzę pieczmy około 15 minut w 200 stopniach. Pod koniec można dodatkowo posypać odrobiną startego żółtego sera.

czw., 30/05/2013 - 17:35
Katarzyna Hajda...

Re: Przepis na domową pizzę

A o to kolejny przepis z klasycznymi dodatkami,ciasto tej pizzy jest kruchę i cieńkie a takie lubię najbardziej:-)

Ciasto:
Mąka pszenna, 3 szklanki
50 dag świeżych drożdży
szczypta cukru,
ciepła woda 1 szklanka
sól łyżeczka
olej 3 łyżeczki
Dodatki:
koncentrat pomidorowy/ketchup
czosnek
cebula
szynka, salami, boczek wędzony
starty ser żółty, mozarella
pieczarki

Ciasto:
Drożdże rozkruszamy, dodajemy szczyptę cukru, olej i zalewamy wodą. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy drożdże i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. Można do ciasta dodać paprykę słodką/ostrą w proszku, zioła prowansalskie czy oregano, bazylię itp. Wtedy ciasto będzie ciekawsze.

Koncentrant pomidorowy, bądź ketchup mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bazylią, tymiankiem i oregano. Ciasto dzielimy na pół lub z całości rozciągamy placek na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Z tych proporcji wyjdzie jedna duża dość pulchna pizza, lub 2 mniejsze i cienkie (jak kto woli:P) Smarujemy ciasto sosem, i układamy dowolne dodatki. U mnie: ser żółty, szynka, salami, pieczarki, boczek pokrojony w plastry, cebula i znów ser.

Rozgrzewamy piekarnik do 230st i pieczemy ok 15-25 minut.

sob., 01/06/2013 - 07:53
Weronika Werka

Re: Przepis na domową pizzę

Pizza domowa

Składniki

5 dkg drożdży
1 szkl ciepłej wody
0,5 kg mąki
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli

szynka
pieczarki
cebula
ser
papryka
ketchup

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać sól i cukier. Potem dodać mąkę i wyrobić. Ciasto pozostawić na 20 minut. Potem znów przerobić i pozostawic na 20 minut. I jeszcze raz i zostawić na 20 minut. i wyrobić, rozwałkować i wyłożyć na blachę.

Szynkę pokroić. Pieczarki umyć, obrać, pokroić i usmażyć. Cebulę pokroić w talarki i zeszklić na patelni. Paprykę pokroić w paski.

Ciasto smarujemy ketchupem lub koncentratem. Potem kładziemy pieczarki, cebulę, szynkę, starty żółty ser i paprykę. Można posypać przyprawą do pizzy. Całość pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu polać ketchupem.

Pizza alla Zucca

Mięso mielone, dynia, suszone pomidory.

Na cienkie ciasto drożdżowe równomiernie rozlewamy sos oregano. Posypujemy lekko serem mozzarella. Podsmażamy na patelni mięso mielone przyprawione pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz odrobiną soli. Rozkładamy równomiernie na pizzy. Całość wkładamy do piekarnika maksymalnie rozgrzanego (około 250 stopni C) na 4-5 minut. Wyjmujemy, posypujemy serem mozzarella z wierzchu, rozkładamy pokrojone suszone pomidory i dynię deserową. Wkładamy ponownie do piekarnika i dalej pieczemy do roztopienia się mozzarelli (około 4 minuty). W przypadku mocno grzejących piekarników można upiec pizzę wraz ze wszystkimi składnikami za jednym wsadem.
Składniki:
- sos do pizzy
- ciasto cienko rozprowadzone, najlepiej na blasze
- sól
- mięso mielone
- ser mozzarella
- dynia w kawałkach ze słoiczka
- suszone pomidory w zalewie oliwnej
- papryka słodka w proszku
- papryka ostra w proszku
- pieprz

Temat zablokowany