szybki obiad
#1
sob., 01/06/2013 - 16:11
Katarzyna Hajda...
szybki obiad
Czy znacie jakieś łatwe i szybkie przepisy na obiad,najlepiej takie jednogarnkowe.I oczywiście żeby było smacznie.
Czy znacie jakieś łatwe i szybkie przepisy na obiad,najlepiej takie jednogarnkowe.I oczywiście żeby było smacznie.
Re: szybki obiad
Oto moja propozycja na bardzo szybki i smaczny obiadek:-)
potrawka z kurczaka
Składniki
1 duża podwójna pierś z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
sól, pieprz, zioła prowansalskie
200- 250 ml śmietany
2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie
Jarzyny obrać i pokroić w słupki, pierś umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać jarzyny, pierś i dusić ok 20 min. pod przykryciem. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami, wszystko zalać śmietaną i gotować aż się śmietana zredukuje. Można podawać z ziemniakami, ryżem czy też makaronem, jak kto woli. Smacznego
Re: szybki obiad
Kolejny naprawdę ekspresowy obiadek:-)))
Eintopf w 10 minut!
Składniki
1 świeży albo mrożony brokuł,
250 g makaronu pełnoziarnistego świdry,
100 g gorgonzoli,
100g startego sera żółtego/serek topiony/kolejne 100g gorgonzoli,
1 lekko czubata łyżka soli,
łyżka oliwy z oliwek,
2 – 3 ząbki czosnku.
Przygotowanie
W garnku zagotowujemy ok. 2 – 3 litrów wody z łyżką soli i oliwy. Wrzucamy makaron, a po 2 minutach także brokuł i gotujemy bez przykrycia (aby brokuł nie stracił koloru) kolejne 8 min. Gdy jest to mrożony brokuł, liczymy te 8 min od powtórnego wrzenia.
Po tym czasie całość odcedzamy przy pomocy pokrywki, dodajemy sery pokrojone w kostkę i starte na tarce oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko mieszamy, przykrywamy pokrywką i zostawiamy w gorącym garnku jeszcze na minutę, aby ser ładnie się rozpuścił; jeszcze raz energicznie mieszamy i gotowe! Można się delektować pysznym, błyskawicznym obiadem.
Re: szybki obiad
Polecam również taki szybki obiadek
Ryż curry z kurczakiem i zielonymi warzywami
Składniki
filet z kurczaka, 300 gram
cebula, 1/2 sztuki
czosnek, 2 ząbki
imbir, 2 centymetry korzenia
ryż basmati, 150 gram
woda, 500-700 mililitrów
brokuły, 1/2 główki
groszek zielony, garść
sól, pieprz, curry
oliwa do smażenia
natka pietruszki, 1 mały pęczek
Kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić i wstawić do lodówki na 15-30 minut. Przesmażyć na oliwie i przełożyć na talerz.
Na tej samej nieumytej patelni zarumienić drobno pokrojoną cebulkę, starty czosnek i imbir oraz 1 łyżeczkę curry. Wsypać ryż i zalać wodą (500 ml). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. W razie potrzeby dolać wody. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie wrzucić brokuły i groszek. Gotować aż ryż i warzywa będą miękkie, a woda się zredukuje. Dodać kurczaka i drobno posiekaną natkę, wymieszać. Chwilę podgrzewać.
Re: szybki obiad
Makaron z kurczakiem i szpinakiem.
makaron, 25dkg.
szpinak świeży, 50dkg
filet z piersi kurczaka, 1szt
serek topiony, 1szt
ząbek czosnku,olej,sól,pieprz
Makaron świderki /u mnie kokardki / ugotować,odcedzić.Pierś umyć,posolić,dodać ulubionych przypraw i zawinąć w folię aluminiową.U mnie ugotowana na parze ale można też pokroić w kostkę i usmażyć.
Łyżkę oleju rozgrzać,dodać rozgnieciony ząbek czosnku,chwilkę przesmażyć i dodać umyty szpinak,dusić pod przykryciem do zmięknięcia szpinaku a następnie dodajemy ,pokrojoną pierś,serek /nie miałam topionego,więc potarłam gouda / i wszystko dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się sera.Dodać pieprz i ewentualnie dosolić.
Przepis zaczerpnęłam z opakowania świeżego szpinaku ale troszkę zmodyfikowałam go do swoich potrzeb.
Re: szybki obiad
Babka ziemniaczana
ziemniaki - 1kg
cebula - 2szt
czosnek - 3 ząbki
jajka - 2szt
boczek wędzony - 40dag
mąka pszenna - 3/4 szklanki
majeranek
sól
pieprz
blaszka - wymiar wewnętrzny 27x14x5
Obrane i umyte dokładnie ziemniaki ścieramy razem z cebulą na drobnych oczkach tarki. Nadmiar powstałego przy tarciu płynu odlewamy. Do ziemniaczano-cebulowej masy wygniatamy ząbki czosnku i doprawiamy solą, majerankiem oraz pieprzem. Boczek wędzony kroimy w kostkę i smażymy chrupiące skwarki. Trafią one do ziemniaczanej masy razem z dwoma jajkami i mąką pszenną. Mąkę dosypujemy powoli dokładnie mieszając aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
Blaszkę przygotowujemy smarując ją masłem. Wypełniamy ją naszą ziemniaczaną masą i pieczemy około godziny w piecu rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Pod koniec pieczenia gdy wnętrze babki będzie dość suche przenosimy blaszkę na wyższy poziom pod grzałkę lub uruchamiamy wentylator, którego praca pięknie nam wierzchnią skórkę przypiecze. Dopieczenie babki sprawdzamy podobnie jak przy ciastach z pomocą drewnianego patyczka.
można ją pałaszować ze śmietaną ale porządny sos pieczarkowy też będzie pasował
Re: szybki obiad
To danie może do szybkich nie należy,ale przepis wart wypróbowania.
Gołąbki z ziemniakami
Składniki
ziemniaki - 2kg
cebula - 3 sztuki
olej
majeranek
jajko
sól
pieprz
kasza manna
Przygotowanie
Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oleju aż uzyskamy piękny, złoty kolor. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce, podobnie jak na placki ziemniaczane. Zbieramy masę w pieluszkę tetrową lub gazę i mocno odciskamy nadmiar wody. Mieszamy surowe ziemniaki z cebulą i jajkiem. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Podsypujemy 3 łyżkami kaszy manny.
Kapustę gotujemy w całości w osolonej wodzie. Przed gotowaniem wycinamy głąb. Stopniowo obieramy ugotowane liście kapusty. Zawijamy w nich farsz ziemniaczany i układamy w brytfance.
Na dnie brytfanki warto ułożyć kilka nieugotowanych pierwszych liści z kapusty by gołąbki się nie przypaliły od spodu. Gołąbkom wystarczy już tylko około 30 minut duszenia w przygotowanym sosie. Sosy do duszenia stosujcie wedle uznania.
Re: szybki obiad
Kotlety ziemniaczane z zielonym groszkiem i gotowanym jajkiem
Składniki:
400 g ziemniaków gotowanych puree 50 g mąki ziemniaczanej 3 jaja50 g groszku zielonego mrożonego
Sposób przyrządzania:
Ugotowane ziemniaki ugnieć tłuczkiem na puree (jak są zimne, zmiel je w maszynce na drobnych oczkach). Wstaw 2 jajka do gotowania na twardo. W rondlu zgotuj dodatkowo 0,5 litra osolonej wody i wsyp mrożony groszek cukrowy. Gotuj przez 2-3 minuty. Następnie odcedź na sitku.
Ugotowane jajka obierz i pokrój w grubą kostkę i dodaj do zmielonych ziemniaków. Wsyp groszek do masy, wbij jedno jajko i dodaj mąkę ziemniaczaną. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do ziemniaków. Całą masę na kotlety dokładnie wymieszaj. Następnie za pomocą łyżki stołowej podziel ją na porcje. Uformuj każdą na prostokątne kotlety i obtocz w bułce tartej. Następnie spłaszcz wierzch nożem kuchennym.
Na patelni rozgrzej masło i smaż kotlety na średnim ogniu, aż się zrumienią z obu stron. Kotlety rozłóż na półmisku i podawaj z sosem paprykowym i kwaśną śmietaną na wierzchu
Re: szybki obiad
chlodnik litewski na upalne dni ..polecam
Re: szybki obiad
Tagiatelle serowo-pomidorowe
Składniki
1 op makaronu tagiatelle
1 puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
1 cebula
15 dag zółtego startego sera
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
400 ml śmietany 18%
0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
1 czerwona papryka
20 dag pieczarek
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
Przepis – sposób przygotowania
1
Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym oleju smażyć warzywa. Kiedy będą już miękkie dodać pomidory z koncentratem pomidorowym. Wszystko razem podgotować ok 5 minut. Śmietanę wymieszać z ziołami, solą i serem. Dodać do warzyw. Dokładnie wymieszać. Do sosu wrzucić makaron i dokładnie przemieszać. Podawać gorące.
Re: szybki obiad
Makaron z omletem
Makaron z omletem, to połączenie jajek z makaronem. Danie można podawać samodzielnie bądź z dodatkiem sałatki. Do omletu można dodać także szynkę lub boczek.
Składniki:
3 jajka
30 dag makaronu cienkiego
10 dag startego żółtego sera
sól
pieprz
tymianek
olej
Przygotowanie:
Makaron zagotować według instrukcji.
Jajka roztrzep ze szczyptą soli, pieprzu i oregano.
Ugotowany makaron włóż na patelnię, przez chwilę podsmaż.
Następnie do makaronu wbij jajka i mieszaj.
Całość posyp startym serem.
Piecz przez chwilę na wolnym ogniu.
Wyłóż na talerz i złóż na pół.
Re: szybki obiad
Makaron z omletem
Makaron z omletem, to połączenie jajek z makaronem. Danie można podawać samodzielnie bądź z dodatkiem sałatki. Do omletu można dodać także szynkę lub boczek.
Składniki:
3 jajka
30 dag makaronu cienkiego
10 dag startego żółtego sera
sól
pieprz
tymianek
olej
Przygotowanie:
Makaron zagotować według instrukcji.
Jajka roztrzep ze szczyptą soli, pieprzu i oregano.
Ugotowany makaron włóż na patelnię, przez chwilę podsmaż.
Następnie do makaronu wbij jajka i mieszaj.
Całość posyp startym serem.
Piecz przez chwilę na wolnym ogniu.
Wyłóż na talerz i złóż na pół.
Re: szybki obiad
Szybkie danie na ciepło: placki z żółtym serem oraz przysmażonym boczkiem. Niezbyt dietetyczne, ale jakie pyszne - jeden czy dwa takie placki nikomu nie zaszkodz
200 gramów mąki
4 jaja
10 dag boczku
czosnek do smaku
5 dag żółtego sera
szklanka mleka
olej do smażenia
sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kroimy ser i boczek w kostkę, obieramy czosnek i rozgniatamy z solą. Jaja zmiksować z mlekiem i mąką, doprawić. Dodajemy boczek, ser i czosnek, mieszamy. Smażymy na gorącej patelni na rumiano.
Re: szybki obiad
Sałatka z kurczakiem:
Składniki:
-2 piersi z kurczaka
-kapusta pekińska
Sos:
4 łyżki jogurtu naturalnego
2lyzki majonezu
I jeden sos do sałatek włoski (ja daje knorr te małe saszetki)
Piersi pokroić w kostkę doprawić solą , pieprzem, papryka i usmażyć na patelni
Do głębokiego naczynia dać pokrojona na większe kawałki kapustę pekińska
Przygotować sos do salatki(wymieszać majonez, jogurt i sos włoski)
Sos dodać do kapusty i wymieszać następnie dodać kurczaka i delikatnie przemieszac i gotowe
Mozna do urozmaicenia dodać paprykę czerwona pokrojona w kostkę i posypać grzankami po gorze
Smacznego
Re: szybki obiad
Najszybsze to są packi ziemniaczane - chyba każdy je potrafi zrobić
Re: szybki obiad
Sa szybkie jak ma sie elektryczna maszynkę do ich ścierania bo jak trze sie metoda ręczna dla całej rodziny to już trochę czasu schodzi uwielbiam placki z duża ilością cebuli tylko ta tarka mnie zniechęca i rzadko je robię ... Częściej uderzam w naleśniki
Re: szybki obiad
Ja polecam serki camembert w panierce podane z dżemem zurawinowym serki moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej , następnie smarzymy na mniejszym ogniu ( rzeby ich nie rozsadzilo ) obracamy po dwa razy z każdej strony powinny napuchnac ( jak sa gotowe przypominają trochę paczki ) ... Kladziemy na talerz obok nakladamy dżem żurawinowy i gotowe... Naprawdę smaczne jeśli ktoś jadł to wie a kto nie próbował napewno pomyśli ze serek pleśniowy i dżem to niedobrana para ....tez tak pomyślałam jak pierwszy raz teściowa to przyrządzala , ale jak już spróbowałam (No bo jak tu odmówić teściowej ) to poprosiłam o dokładkę
Nie jest to danie dla osób na diecie bo taki mały niepozorny camembert przyrządzony w ten sposób ma coś koło 500 kalorii jak nie więcej , ale warto sie skusić
Re: szybki obiad
Kurczak w ryżu
Składniki:
- 40 dag piersi z kurczaka,
- 1/2 brokuła,
- 20 dag ryżu 3 kolory,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- olej,
- sól, pieprz,
- ostra papryka
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na plastry, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso odstawić do lodówki. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę. Dodać ryż i chwilę go przesmażyć. Zalać wodą w proporcji 1 część ryżu do 2 części wody, posolić, ugotować. Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć go w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju przesmażyć plastry mięsa, połączyć z ryżem i brokułami. Po kilku minutach smażenia podawać. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 4 osoby.
Re: szybki obiad
Naleśniki z pieczarkami
Pieczarki 500 gramów
Szynka 200 gramów
Ser żółty 100 gramów
Margaryna 100 gramów
Cebula 200 gramów
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na margarynie na złoty kolor, około 7 -10 minut na niedużym ogniu.
Pieczarki myjemy i ciekawmy dość drobno.
Gdy cebulka nabierze złotego koloru dodajemy pieczarki i dusimy dość długo, pieczarki najpierw puszczą wodę wiec musimy tak długo dusić aż woda się zredukuje (czyli aż woda wyparuje).
Na koniec pieczarki solimy i pieprzymy do smaku. Możemy dodać również zioła, np.zioła prowansalskie ale nie jest to konieczne.
Gdy farsz mamy już gotowy pozostaje nam usmażyć naleśniki i zawinąć w nie farsz pamiętając o naszych dodatkach czyli szynce i żółtym serze.
Poniżej na zdjęciach znajdziecie nasz sposób zawijania naleśników, jest naprawdę dobry. Jeżeli macie inny to też świetnie. Najważniejsze że nasz farsz smakuje wyśmienicie
Pamiętajcie że naleśniki na koniec należy podsmażyć na złoty kolor. W środku jest ser który musi się rozpuścić.
Naleśniki są pyszne same ale również można je polać sosem. Pieczarkowy lub grzybowy będzie tu idealnie pasował