#it
emu
fut
hit
lek
psy
syn

Zupy

9 posts / 0 nowych
Ostatni wpis
#1 ndz., 02/06/2013 - 08:06
Weronika Werka

Zupy

Jakie macie przepisy na dobre i szybkie zupy?

ndz., 02/06/2013 - 13:39
Katarzyna Hajda...

Re: Zupy

ta zupka jest bardzo ciekawa i smaczna.

Zupa krem z cukinii z fet膮
Sk艂adniki

1 du偶a marchew
1 pietruszka korzeniowa
2 du偶e cukinie
录 艣redniej wielko艣ci obranego selera korzeniowego
1 ma艂a cebula
1 opakowanie sera feta
4 ma艂e ziemniaki
papryka mielona, s贸l, pieprz do smaku
olej do sma偶enia

Przygotowanie

Marchew oraz pietruszk臋 obra膰 a nast臋pnie pokroi膰 w plasterki.

Cebul臋 oczy艣ci膰 i podzieli膰 na 4 cz臋艣ci.

Cukini臋 wyparzy膰 we wrz膮cej wodzie a nast臋pnie pokroi膰 w kwadraty o wymiarach 2 x 2cm.

Ziemniaki obra膰 i pokroi膰 w kwadraty podobnie jak cukini臋.

Wszystkie warzywa po艂膮czy膰 ze sob膮 w jednym naczyniu, popr贸szy膰 obficie sol膮, pieprzem oraz papryk膮 s艂odk膮 i wymiesza膰.

Na patelni rozgrza膰 olej, wrzuci膰 warzywa i podsma偶y膰 z ka偶dej strony.

Nast臋pnie prze艂o偶y膰 warzywa do garnka i zala膰 wod膮 tak, aby wszystkie warzywa by艂y przykryte. Doda膰 seler i gotowa膰 na wolnym ogniu przez oko艂o 30 minut a偶 do mi臋kko艣ci.

Kiedy warzywa b臋d膮 ju偶 mi臋kkie, zdj膮膰 zup臋 z ognia, odla膰 wywar do innego naczynia i pozostawi膰 na p贸藕niej.

Warzywa zblenderowa膰 na g艂adk膮 mas臋. Je艣li krem b臋dzie zbyt g臋sty mo偶na doda膰 do niego nieco ods膮czonego wcze艣niej wywaru. Doprawi膰 przyprawami do smaku i ponownie zagotowa膰.

Do bulion贸wek nalewa膰 porcj臋 zup臋. Doda膰 pokrojon膮 w kostk臋 fet臋. Serwowa膰 ze 艣wie偶ym pieczywem.

ndz., 02/06/2013 - 13:51
Katarzyna Hajda...

Re: Zupy

A ta zupka jest naprawd臋 smaczna a co najwa偶niejsze robi si臋 j膮 ekspresowo:-)

zupa serowa z grzankami

Sk艂adniki

bulionu z kostki, 1 l
topionego sera, 200 g
艣mietany, 4 艂yzki
mas艂a,, 1 艂yzka
s贸l, pieprz.
grzanki mog膮 by膰 gotowe (albo kupi膰 bu艂ke paryska pokroi膰 w kostk臋 zrumieni膰 na rozgrzanym na patelni ma艣le
natka pietruszki

Przygotowanie

Zagotowa膰 bulion,doda膰 serki pomiesza膰 i poczeka膰 kiedy sie rozpuszcz膮,doprawi膰 do smaku .Zdj膮膰 z ognia, po艂膮czy膰 ze 艣mietan膮 .

Zup臋 podawa膰 posypan膮 natk膮 pietruszki z grzankami

ndz., 02/06/2013 - 13:59
Katarzyna Hajda...

Re: Zupy

dietetyczna zupa og贸rkowa

Sk艂adniki

8 ziemniak贸w
1 marchewka
1 pietruszka
kawa艂ek selera
2 z膮bki czosnku
s艂oiczek startych og贸rk贸w kiszonych
vegeta
艣mietana 18%

Przygotowanie

Jarzyn臋 obra膰 i umy膰. Ziemniaki pokroi膰 w kostk臋. Marchewk臋, pietruszk臋 i seler zetrze膰 na tarce o du偶ych oczkach. Jarzyn臋 zala膰 wod膮 i gotowa膰 a偶 ziemniaki b臋d膮 na p贸艂 mi臋kkie. Doda膰 og贸rki i czosnek gotowa膰 wszystko razem, doprawi膰 do smaku veget膮. Zup臋 mo偶na ju偶 je艣膰 lub ewentualnie mo偶na doda膰 艣mietan臋. Ja doda艂am zahartowan膮 艣mietan臋. Smacznego

Ta zupka te偶 jest bardzo prosta i szybka i b臋dzie smakowa膰 wszystkim kt贸rzy lubiom kwa艣ne zupki:-)

ndz., 02/06/2013 - 14:02
Katarzyna Hajda...

Re: Zupy

Zupa czosnkowa

Sk艂adniki

czosnek, 6-8 zabkow
SEREK TOPIONY, 2 duze
kostki rosolowe, 2
vegeta, do smaku
pieprz, do smaku
Natka pietruszki, 1 艂y偶ka

Przygotowanie

Zagotowac wode w garnku i dodac kostki rosolowe.

Posiekac drobno czosnek, dodac do bulionu i kilka minut pogotowac.

Doda膰 serki topione i dok艂adnie wymiesza膰.

Doprawi膰 do smaku vegeta i pieprzem oraz posypa膰 natka pietruszki.

Podawa膰 z grzankami.

ndz., 02/06/2013 - 18:11
Grzegorz Sobczy艅ski

Re: Zupy

Lekka,aromatyczna i prosta zupka:)
Sk艂adniki

marchew 4-5 szt
bulion ok 4 szklanki
imbir ok 1 艂y偶ki 艣wie偶ego,startego
sok z jednej pomara艅czy
ry偶 ok 100 g
pieprz,s贸l do smaku
Ry偶 ugotowa膰,,odstawi膰.
Zagotowa膰 bulion i doda膰 umyt膮,pokrojon膮 w kawa艂ki marchew.Gdy marchew b臋dzie mi臋kka zmiksowa膰 wszystko np blenderem na krem.
Doda膰 do zupy sok z pomara艅czy i utarty imbir.Doprawi膰 do smaku i do艂o偶y膰 ry偶,smacznego:)

pon., 03/06/2013 - 00:01
Grzegorz Sobczy艅ski

Re: Zupy

Zupa cebulowa

wywar mi臋sny lub warzywny, 1,5 - 2 litry
cebula, 1 kg
mas艂o, 2 艂y偶ki
oliwa z oliwek, 2 艂y偶ki
bia艂e wytrawne wino, 1lampka
grzanki z francuskiej bagietki, 1 na osob臋
majeranek, s贸l, pieprz,wegeta, do smaku
ser 偶贸艂ty /najlepiej o jakim艣 zdecydowanym smaku/, ilo艣膰 wedle uznania

Na patelni rozgrzewamy mas艂o i oliw臋, dodajemy drobno posiekan膮 cebul臋 i przesma偶amy a偶 cebula si臋 艂adnie zez艂oci. Nas臋pnie podlewamy bia艂ym winem, a gdy odparuje wlewamy na patelni臋 szklanke bulionu, przykrywamy i dusimy jakie艣 15 minut. Nast臋pnie wrzucamy wszystko do gor膮cego wywaru, doprawiamy i gotujemy jeszcze jakie艣 2 min. Do malutkich 偶aroodpornych miseczek wlewamy porcj臋 zupy, na ka偶dej z nich k艂adziemy bagietk臋, posypujemy startym serem i wkladamy na minut臋 do piekarnika /z opcj膮 grillowania/ , 偶eby ser 艂adnie si臋 zapiek艂. I mo偶emy je艣膰 Lol

pon., 03/06/2013 - 10:53
Katarzyna Hajda...

Re: Zupy

Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy

Sk艂adniki

czerwona soczewica, 1 szklanka
marchew, 2
pietruszka, 1
seler, kawalek
cebula, 1/2 duzej lub 1 mala
czosnek, 2 zabki
przyprawa curry, 1 lyzka
czerwona papryka, 1 lyzka
pieprz ziolowy, 1 lyzka
kminek mielony, 1 lyzeczka
pieprz czarny, do smaku
vegeta, do smaku
kostki rosolowe, 2
olej, 2 lyzki
Pomidory krojone, 1 puszka

Przygotowanie

Soczewice przeplukac kilkakrotnie, nastepnie przelozyc do garnka i zalac woda (okolo 2,5 litra).

Marchew, pietruszke i seler obrac i pokoroic w kostke. Dodac do soczewicy.

Cebule i czosnek pokroic drobno. Rozgrzac na patelni olej i wrzucic przyprawy (curry, papryke, kminek) i lekko przesmazyc, uwazac aby nie przypalic. Do podsmazonych przypraw dodac cebule i czosnek i dusic kilka minut.

Podduszona cebule z przyprawami przelozyc do garnka. Dodac 2 kostki rosolowe i reszte przypraw. Na koniec dodac krojone pomidory. Gotowac az wszystkie warzywa beda miekkie.

Podawac z bagietka czosnkowa lub chlebem ciabatta.

pon., 03/06/2013 - 10:59
Katarzyna Hajda...

Re: Zupy

"HISZPA艃SKA "ZUPA POMIDOROWA

4 艂y偶ki oliwy z oliwek
1 cebula, posiekana
3 z膮bki czosnku, zmia偶d偶one
1 zielona papryka, posiekana
1/2 艂y偶eczki chilli w proszku (dla 艂agodniejszej wersji polecam s艂odk膮 papryk臋 w proszku)
300 ml pasty pomidorowej
750 ml bulionu warzywnego
PRZYPRAWY: oregano , bazylia, pieprz i s贸l do smaku.
bagietka na grzanki lub makaron

Przygotowanie

Na patelni rozgrza膰 oliw臋, doda膰 cebul臋, czosnek i papryk臋, dusi膰 2-3 min. Doda膰 chilli, past臋 pomidorow膮, dusi膰 jeszcze przez chwil臋, a偶 zg臋stnieje. Przela膰 wszystko do garnka z bulionem i gotowa膰 jeszcze 15-20 min. Przyprawi膰 do smaku przyprawami. Podawa膰 z grzankami lub z makaronem.

Temat zablokowany